Followers @ Maka.N

Tuesday, February 5, 2013

Best Yong Tau Foo in Ipoh...

Yong Tau Foo ni asalnyer daripada makanan Cina. Jadi memandangkan populasi Cina di Ipoh memanglah tinggi maka menu ni memang ade je merata-rata.... Tapi xkan nak makan cina punyer kot. kang was-was lak.... So kite cari orang kita yang jual... InsyaAllah halal, sebab diorang tau nak cari bahan2 dari sumber yang halal....

mE ni cerewet sikit ngan yong tau foo... mE lebih prefer yang taste dia macam cina buat.... Macam mane nak recognize cina or tiruan style, maka kite tengok pada kuah dia... Kalau merah2 tu.... Style cina lar... kalau hitam tu, selalu Melayu punyer.... Dan mE memang x suke yang kuah hitam2 ni. And no wonder mE x suke yong tau foo kat KL... Kuah dia hitam, xde rase masam2.... Dan lagi buhsan, bile x pedas langsung.... Aisehhh... Dapat yang macam ni, terpaksa telanlah jawabnyer....

Man Yong Tau Foo ni memang menepati kriteria tekak mE.... Rasanya cukup masam, manis, pedasnyer. Dan kuahnyer x terlalu pekat akibat tepung jagung...  Kat Ipoh ni mE ade suke 2 tempat jer... 1 Man Yong Tau Foo.... Dan 1 lagi ade kat datarang Ipoh. Next time mE akan buat preview kat dia lak.... Selain dari rasa yang memang sedap, mE suke sangat tengok cara & penampilan si penjual.... Bab-bab kebersihan memang di jaga.... Cara wat kerja pun cermat... Dan keadaan ini, menambahkan lagi selera mE untuk makan selalu di sana.... Sebab itu, balik jer Ipoh, petang Jumaat, mE singgah beli.... Yummmyy....~~~~

 Kalau makan kat sane, cantik gak lar hidangan dia... Nampak taburan kacang kat atas tu...
Ni dah bungkus, memang  mix sebati lar.... X kisah lar... Janji sedap...


 
 Name gerai dia "Man Yong Tau Foo"


Hubby pun dah mula suke yong tau foo dia....

mE @ Comment
For mE, Man Yong Tau Foo memang sedap.... Masam, manis, pedas dia memang sepadan dengan tekak mE.... Rase hari ni, next week nak lagi.... Owhhhh sedap sungguh.... Jadi disebabkan mE dah memang suka bangat dan sangat berpuas hati dari segala aspek, maka mE kasi 5 bintang untuk Man Yong Tau Foo...

Man Yong Tau Foo
Gerai sisi di Restoran Pak Wan,
Jalan Madrasah,
Kg Sungai Tapah
Ipoh

Operasi : 6ptg - 12 malam (atau sampai habis)

7 comments:

  1. kedai pak wantu memang femes dari dulu... kena pergi lagiler...

    ReplyDelete
  2. Haah... Memang femes.... sebabnyer restoran dia ni memang di kuasai melayu kite... tukang masak semo melayu....

    Kebanyakan kat Manjoi ni dah di dominasi orang siam.... tu yg x kenan nak pergi tempat lain tu...

    ReplyDelete
  3. Tp yg xbest nye satey dia...guna lidi recycle...da terkna...serik xnk g dah...

    ReplyDelete
  4. Tp yg xbest nye satey dia...guna lidi recycle...da terkna...serik xnk g dah...

    ReplyDelete
  5. Kat manjoi ke ? sis x buat ke entry pasal Sala Thai ? perghh makanan dy sedap gilee giler

    ReplyDelete
  6. terimakasih infonya,,
    sangat menarik dan bermanfaat,,
    mantap,,

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails