So disini, nak kongsi lar resepi membuat asam laksa best ni.... Resepi ini adalah ehsan dari Kak Sue sendiri.... Mekaseh yer kak..... Mane tau raya nanti leh masak asam laksa untuk juadah tetamu yang datang....
Asam Laksa Kak Sue
Bahan-bahan kisar
1 tin besar Ikan Sardin cap Ayam Brand
1 paket kecil Cili Boh (yang harga dalam RM1.70)
2 kiub tom yam Knorr
1/2 botol otak udang
Sedikit belacan
Sedikit garam
Bahan Lain
Bunga kantan
Daun kesum
Asam keping (jika perlu)
Air
Laksa
Bahan-bahan hirisan
Timun
Bawang
Daun Salad
Nenas
Daun pudina
Fillet ketam (jika mahu)
Cara membuatnya
- Kisar semua bahan-bahan kisar di dalam blender. Kemudian masukan dalam periuk. Tambahkan air sehingga memenuhi periuk. Masukan bungan kantan dan daun kesum. Masak sehingga mendidih.
- Celur laksa dan ketepikan
- Hiriskan semua bahan-bahan hirisan, dan atur di atas pinggan.
- Setelah kuah masak aka mendidih, tutup api. Hidangkan bersama-sama laksa, dan bahan hirisan tadi.
- Sangat enak dihidangkan ketika panas
p/s : mekaseh bebanyak kepada Kak Sue... Pasni kalau ngidam makan asam laksa, on the spot leh buat.... Senang sangat nak buatnyer.... Yummm... yummmm... yummmmmmmmmmm....